Basur veya hemoroid; anal kanalı kaplayan veya makatın dış kısmındaki mukosa zarı altındaki damar ağlarının şişmesi ile oluşan yumrular. Ayrıca mayasıl ve babasıl olarak da bilinir. Bir varis çeşidi olan basur, anal kanal içinde topaklanan veya makattan dışarıya sarkan atardamar, toplardamar ve bağ dokusu yumrularıdır. Anal enfeksiyonlar veya karın bölgesinde oluşan basınç (hamilelik, ıkınma, ağır kaldırma vs.) nedeniyle oluşur. Bunun yanısıra kronik karaciğer rahatsızlıkları veya tümörler nedeniyle de oluşabilir. Dışkı transferi yapan kanalın çeperlerinde görülen, basur ortamı hazırlayabilecek bir zayıflık, bazı hastalarda ırsî olabilir.
Hafif hemoroid rahatsızlıkları fitil, gevşetici (laksatif) ve banyo ile tedavi edilebilir. Eğer yumrular oluştuysa ya da başka komplikasyonlar görülüyorsa, cerrahî müdahale gerekebilir.
Hemoroidler iç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere başlıca iki tipte görülür. İç hemoroidler sıklıkla makatta ağrıya neden olmaz ve sadece kanamaya neden olurken, dış hemoroidler çok ağrılıdır.
Basur Çeşitleri
Dış hemoroidlerDış hemoroidlerDış hemoroidler Makat kanalında yer alan dişli çizginin altında yer alan hemoroidler dış hemoroid olarak adlandırılır. Dış hemoroidler; makatta ağrı, huzursuzluk ve kaşıntıya neden olurlar. Özellikle dış hemoroidlerde pıhtı oluşmasına ‘tromboze hemoroid’ adı verilir ve çok ağrılı bir durumdur. Hemoroidler başlıca dört evrede incelenir.
İç hemoroidler
I. Evre: dışarıya sarkma yoktur
II. Evre: ıkınma ile birlikte basur dışarı sarkar ve kendiliğinden içeri girer
III: Evre: ıkınma ile birlikte basur dışarı sarkar ve elle itmeyle içeri girer
IV: Evre: ıkınma ile birlikte basur dışarı sarkar ve elle itmeyle içeri girmez
Devamı: http://www.bilgibu.com/basur-nedir-basur-belirtileri-ve-tedavisi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Sitenizi Burada Tanıtın